Rallye du Condroz - (c)Belga

Veiligheid bij grote evenementen

10 meter voor 80 rally's

In 2016 is voor de 80 rally’s die in België georganiseerd zijn de verbodsregel van alle publiek over een afstand van 10 meter toegepast langs beide kanten van het parcours. Verschillende honderdduizenden toeschouwers konden deze rally’s in alle veiligheid bijwonen zonder dat er gewonden of doden vielen.

In het verleden waren er te veel proeven waarbij toeschouwers te dicht bij de weg stonden. Het volstond dus niet om het verbod van 10 meter op te nemen in een politiereglement. Het veiligheidsplan, dat door de Rallycommissie onderzocht werd in samenwerking met de organisatoren, voorziet dat het verbod van 10 meter systematisch herhaald wordt op het terrein (borden “10 m”, afgebakende zones …). Dit als eenvormige en homogene maatregel voor alle publiek, toeschouwers en buurtbewoners.

Festivals en evenementen met een grote volkstoeloop

Rekening houdend met het dreigingsniveau, is in juni 2016 een omzendbrief met betrekking tot de veiligheid van festivals en evenementen met een grote volkstoeloop aangenomen.

Deze omzendbrief richt zich tot organisatoren en lokale overheden die een evenement ontvangen op hun grondgebied en bevat aanbevelingen op het vlak van een verhoogde waakzaamheid in een context van terreurdreiging. De omzendbrief somt tevens een aantal aandachtspunten en tips op zoals het organiseren van een toegangscontrole of het beroep doen op bewakingsagenten voor het waarborgen van de veiligheid en het controleren van bezoekers. Daarnaast stelt hij enkele tools voor zoals de multidisciplinaire vragenlijst voor de organisatoren van evenementen, die beschikbaar is op de website van het Crisiscentrum.

Tot slot informeert en sensibiliseert het Crisiscentrum de burgers over hoe ze zelf kunnen reageren in noodsituaties via de website www.risico-info.be.

festival-belga