Diefstal- en inbraakpreventie

Road show Federal Truck

Van 31 maart tot 10 april 2016 heeft de Federal Truck België doorkruist (Brussel, Couvin, Florennes, Gent, Hasselt, Leuven, Luik, Lier, Messancy en Middelkerke). Via verschillende acties kregen de burgers preventieadvies tegen inbraak.

“1 dag niet”: derde editie van de nationale actie tegen inbraak

De derde editie van de nationale actieweek tegen inbraak liep van 24 tot 30 oktober 2016. Tijdens deze editie is bijzondere aandacht besteed aan de senioren. Het hoogtepunt van de week, de actiedag “1 dag niet”, vond plaats op vrijdag 28 oktober. Er zijn 677 initiatieven geregistreerd: 413 in Vlaanderen, 202 in Wallonië en 62 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

In totaal zijn de websites 1dagniet.be en 1joursans.be in de loop van de actieweek bezocht door 19.470 unieke bezoekers. Voorts hebben de sociale media een belangrijke rol gespeeld: #1dagnietBE en #1joursans zijn veelvuldig getwitterd als antwoord op de 155 verstuurde tweets. In de loop van de actieweek klom #1dagnietBE zelfs naar de derde plaats van de trending topics. Op de Franstalige en Nederlandstalige facebookpagina zijn samen 141 boodschappen gepost tijdens de actiedag. Op 30 oktober telden zij 4.020 likes.

Handleiding over diefstalpreventie en nieuwe technologieën

De Algemene Directie Veiligheid en Preventie heeft de Universiteit Antwerpen en de hogeschool VIVES gevraagd om een wetenschappelijk onderzoek te verrichten naar de invloed van nieuwe technologieën op de criminaliteitsbeheersing. De resultaten zijn verwerkt in een handleiding ter ondersteuning van de diefstalpreventieadviseurs. De focus ligt op domotica, biometrie en track-and-trace-apparatuur. Het document bevat informatie over de essentiële aspecten van die drie toepassingen, hun toepassingsgebied, het wetgevend karakter en de regelgeving omtrent privacy.